vrijdag 16 augustus 2024

Rusland ziet Oekraïne niet als dader Nord Stream

In Rusland geloven ze er niets van dat Oekraïne verantwoordelijk is voor het opblazen van de gaspijpleiding Nord Stream in september 2022. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meent dat 'het Westen' met het vervolgen van duikinstructeur Volodimir Z. de schuld op Oekraïne wil afschuiven. Woordvoerster Maria Zacharova is er duidelijk over: 'Het Westen wil koste wat kost de verantwoordelijkheid afschuiven.' 

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd voor de in Polen woonachtige Z., maar die heeft inmiddels de benen genomen. De Amerikaanse krant Wall Street Journal kwam vervolgens met het verhaal dat de Oekraïense president Vladimir Zelenski aanvankelijk toestemming had verleend voor de aanval, maar dat hij die terugtrok toen de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD er achter kwam en de CIA inlichtte. De Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjni zou het plan om de Nord Stream te vernielen toch hebben doorgezet, samen met de voormalige inlichtingenman Roman Tsjervinski. 

Het Russische staatspersbureau TASS haalt een artikel in de Nezavisimaja Gazeta aan waarin hoofdredacteur Alexej Leonkov van het militaire magazine Arsenal Otechestva aangeeft dat de aanslag op de gaspijpleiding het werk is van een Amerikaanse of Britse speciale eenheid. Hij betwijfelt of de Oekraïense duikinstructeur en twee andere duikers een belangrijke rol hebben gespeeld. Dat de duikinstructeur inmiddels spoorloos is, geeft volgens Leonkov aan dat Duitsland de kwestie in de doofpot wil stoppen.

De Russische conclusie dat Oekraïne niet verantwoordelijk is, is opvallend te noemen. Immers, Rusland zou er baat bij hebben dat Europa maar zeker ook de Verenigde Staten besluiten om Oekraïne te straffen door minder of zelfs helemaal geen militaire steun meer te geven. Kennelijk vinden ze het daar om strategische redenen beter om de schuld bij de VS of het VK te leggen.

Bron: TASS

Geen opmerkingen: