donderdag 29 augustus 2024

Vier kernreactoren uitgeschakeld uit voorzorg

Drie reactoren bij de kerncentrale Rivne en eentje bij de kerncentrale Zuid-Oekraïne zijn afgelopen maandag tijdens de grootschalige Russische aanval met raketten en drones afgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet. Dat heeft de permanente vertegenwoordiging bij de internationale atoomwaakhond IAEA gemeld. Het afkoppelen gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. 

De kerncentrale Rivne werd direct bedreigd door de aanval die 's ochtends vroeg begon, de kerncentrale Zuid-Oekraïne pas aan het eind van de middag toen het netwerk instabiel begon te worden. Wel was 's ochtends al de capaciteit van de centrale teruggebracht.

Algemeen directeur Volodimir Koedritski van netwerkbeheerder Ukrenergo zegt in een interview met de BBC dat Oekraïne over een 'enorme voorraad' aan reserveonderdelen heeft. Er komen elke maand meer transformators aan dan de Russen met hun aanvallen vernielen. 

Koedritski verwacht niet dat de situatie komende winter weer zo alarmerend wordt als afgelopen winter, maar het zal niet eenvoudig zijn om alle problemen het hoofd te bieden. 'We hebben inmiddels ervaring opgedaan zoals geen enkel ander land dat heeft. Ik vertrouw er op dat we een ramp kunnen voorkomen.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: