dinsdag 27 augustus 2024

Oekraïne test zelfontwikkelde ballistische raket

Na de geslaagde eerste aanval met een Paljanitsja raketdrone heeft Oekraïne nu ook een succesvolle test uitgevoerd met de eerste zelfontworpen ballistische raket. President Volodimir Zelenski hield het bij deze korte mededeling op een persconferentie, enkel omdat hij iedereen wilde laten weten 'hoe onze mensen bij de defensiebedrijven 24/7 aan het werk zijn'. 

Na de bekendmaking dat Oekraïne de raketdrone - of is het droneraket? - heeft, hintte de president al op de ontwikkeling van een eigen lange-afstandsraket. Daartoe werd besloten omdat de Westerse bondgenoten, met de Verenigde Staten als beslissende partij, nog altijd geen toestemming hebben gegeven om lange-afstandsraketten af te vuren op militaire doelen op Russisch grondgebied.

Zelenski kondigde ook aan dat hij volgende maand een plan presenteert aan de Amerikaanse president Joe Biden, bestaande uit vier onderdelen die Oekraïne de overwinning moeten brengen in de oorlog met Rusland. Ook de presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump krijgen het plan voorgelegd. 

De vier onderdelen zijn het offensief in de Russische provincie Koersk, het verkrijgen van een strategische positie in de wereldwijde veiligheidsstrategie, een stevig diplomatiek pakket om Rusland te dwingen te stoppen met de oorlog en tenslotte de economische positie van Oekraïne. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: