zondag 4 augustus 2024

Zelenski over F-16's: 'Het is ons gelukt!'

De Oekraïense president Volodimir Zelensko heeft bevestigd dat F-16-gevechtsvliegtuigen zijn geleverd aan zijn land. De toestellen worden al ingezet in het luchtruim boven Oekraïne, verklaarde hij. Volgens Zelensky is het woord 'onmogelijk' vaak gevallen, maar is het nu toch gelukt de toestellen te bemachtigen. 'De F-16's zijn in Oekraïne. We hebben het voor elkaar gekregen', jubelde de Oekraïense leider tijdens een bezoek aan een luchtmachtbasis. Daar ontmoette hij piloten terwijl twee F-16's rondvlogen.

Zelenski benadrukte dat zijn land nog niet beschikt over voldoende F-16's of piloten voor de toestellen. Hij heeft eerder in een interview gezegd zo'n 130 van de jachtvliegtuigen nodig te hebben. 'Goed nieuws is wel dat we meer F-16's verwachten', zei hij tegen de pers. De president sprak de hoop uit dat buitenlandse bondgenoten hun trainingsprogramma's voor zijn piloten kunnen uitbreiden.

De levering van F-16's was eerder al gemeld door westerse media. De inzet van de toestellen boven Oekraïne wordt gezien als een mijlpaal voor dat land, dat daar lange tijd om heeft gevraagd. Nederland behoort tot de landen die F-16's hebben toegezegd.

Het is nog onduidelijk over hoeveel van de toestellen Oekraïne momenteel beschikt. Zelensky zei daar niets over. Zakenblad The Economist bericht dat eind juli de eerste tien F-16's zijn geleverd. Tegen het eind van het jaar moeten dat er twintig zijn. Meer leveringen volgen in 2025. 
The New York Times bericht dat er uberhaupt nog maar tien F-16's gebruikt kunnen worden door een gebrek aan piloten. Dit jaar zijn er twintig piloten opgeleid door Westerse bondgenoten. Een F-16 heeft twee piloten nodig om te kunnen functioneren.

Bron: BNR Nieuwsradio, foto: website president

Geen opmerkingen: