vrijdag 16 augustus 2024

Anti-Poetin Legioen vraagt soldaten over te lopen

Vrijwilligers van het Legioen voor de Vrijheid van Rusland roepen Russische soldaten op om over te lopen en zich bij het Oekraïense leger te voegen. 'Dit is een gezond alternatief voor een gedachteloze dood', aldus de vrijwilligers in hun oproep. 'Wie zich wil inzetten voor een fatsoenlijke toekomst van Rusland is welkom bij het Legioen.'

'De mensen die liever willen dat jullie jezelf opblazen met een handgranaat dan dat jullie besluiten jezelf over te geven zitten veilig achter de frontlinie. Maar honderden Russische soldaten willen liever in leven blijven dan dat ze bijdragen aan weer een medaille of een extra villa voor Gerasimov', houden de vrijwilligers  de soldaten voor. 

Het Legioen voor de Vrijheid van Rusland is in maart 2022 opgericht toen een compagnie van het Russische leger met een honderdtal soldaten besloot over te lopen naar Oekraïne om dit land 'tegen de echte fascisten te beschermen'. In juni 2022 sloten zich 250 nieuwe leden aan bij het Legion dat ook bestaat uit Wit-Russen. Inmiddels vormen ze twee bataljons in het Oekraïense leger. 

Mei vorig jaar zei het Legion dat het de Russische grens overgestoken was en een klein deel van de provincie Belgorod tijdelijk had bezet. In maart dit jaar bezette het Legioen samen met het Russisch Vrijwilligers Korps en het Siberische Bataljon korte tijd het dorpje Tetkino in Belgorod, vlak voor de Russische presidentsverkiezingen.

Bron: Oekrajinska Pravda en Wikipedia, foto: Legioen/Telegram

Geen opmerkingen: