woensdag 14 augustus 2024

Russische soldaten geven zich 'bij bosjes' over

Alleen vandaag al hebben zich in de provincie Koersk meer dan honderd Russische soldaten overgegeven, terwijl het Oekraïense leger volgens opperbevelhebber Oleksandr Sirski opnieuw terreinwinst heeft geboekt. Soms een kilometer, soms twee kilometer, afhankelijk van waar wordt aangevallen. 

President Volodimir Zelenski zei gisteravond dat 'honderden' Russische soldaten de strijd hebben opgegeven. Er zijn zelfs al berichten dat het er in een week tijd al meer dan 2.000 zijn, maar dat is niet officieel bevestigd. Zelenski laat vanavond weten dat dit 'de terugkeer van onze jongens en meiden gaat bespoedigen'.

Inmiddels worden voorbereidingen getroffen om het Internationale Rode Kruis, de Verenigde Naties en andere humanitaire organisaties toegang te geven tot het deel van de provincie Koersk waarover het Oekraïense leger de controle heeft. 

Ook moet de burgerbevolking worden voorzien van voedsel, medicijnen en andere eerste levensbehoeften. 'Oekraïne heeft het recht zichzelf te verdedigen door een bufferzone in te stellen, maar we hebben ook  te voldoen aan internationale regels en afspraken', aldus de nationale ombudsman Dmitro Loebinets na een overleg met onder meer Zelenski en generaal Sirski.

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda

1 opmerking:

M3nd0 zei

Op Telegram staan ook helaas genoeg videos en fotos van gesneuvelde Oekrainse soldaten in Koersk omgeving.