donderdag 8 augustus 2024

Russische media mogen alleen positief berichten

De
 Russische nieuwsmedia hebben opdracht gekregen om terughoudend te zijn met berichtgeving over het Oekraïense offensief in de provincie Koersk. Dat meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite Meduza (gevestigd in Letland) die zich baseert op informatie van twee medewerkers van nieuwsmedia.

Wel mag een vergelijking worden gemaakt met de Slag om Koersk in 1943, toen het Rode Leger de grootste tankslag ooit wist te winnen. Deze Sovjet-overwinning betekende dat het Duitse offensief aan het Oostfront tot staan werd gebracht. 

Journalisten hebben ook de instructie gekregen om niet te speculeren op een mogelijke opmars van de Oekraïense troepen naar de stad Koertsjatov, waar de kerncentrale Koersk staat. Dit om onrust onder de bevolking te voorkomen. In plaats daarvan moeten ze berichten over 'successen' van het Russische leger, over 'Oekraïense aanvallen op burgers' met de toevoeging dat daarbij 'kinderen gewond zijn geraakt'. 

Ze hebben verder het advies gekregen om zich te richten op nieuws waarmee de 'eenheid en verbondenheid van mensen' wordt getoond, zoals het doneren van bloed en het bieden van onderdak aan gevluchte inwoners uit het nieuwe oorlogsgebied. Uiteraard moet de verzekering van president Vladimir Poetin 'dat iedereen wordt geholpen' de nodige aandacht krijgen.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: