vrijdag 16 augustus 2024

Rusland stuurt 'duizenden' soldaten naar Koersk

Rusland heeft duizenden soldaten naar de provincie Koersk gestuurd om daar de Oekraïense troepen terug te dringen. Amerikaanse militaire bronnen hebben tegen nieuwszender CNN gezegd dat het gaat om 'meerdere brigades met elk minstens duizend soldaten'. 'We zien nog geen grote opmars van Russische troepen en het is niet duidelijk of ze nog in de voorbereidingsfase zitten of dat ze die troepen simpelweg niet hebben.

Het zou niet gaan om zozeer gaan om eenheden met gevechtservaring in Oekraïne, maar vooral om nauwelijks getrainde dienstplichtigen uit het Russische achterland. Ook zijn er eenheden verplaatst van Kaliningrad en Sint Petersburg. 

Volgens de onafhankelijke Russische nieuwssite Astra worden dienstplichtigen, veelal nog tieners die dit voorjaar pas zijn opgeroepen, met spoed overgeplaatst naar Koersk. Zo krijgen dienstplichtigen in Moermansk en Irkoetsk te horen dat ze binnenkort 'op zakenreis' gaan naar Koersk of Belgorod. In Koersk zijn al veel van zulke jonge dienstplichtigen krijgsgevangen gemaakt door het Oekraïense leger, simpelweg omdat ze niet weten hoe ze moeten vechten.

Sommige militaire bronnen spraken hun verontrusting uit over het feit dat Oekraïne zichzelf kwetsbaar heeft gemaakt door de meest ervaren troepen naar Koersk te sturen, waardoor Rusland de kans krijgt om op te rukken langs de frontlijn in Oekraïne. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen bij Pokrovsk, Toretsk en Koerachove lijken dat te bevestigen. De generale staf van het Oekraïense leger meldt dat er gisteren 144 gevechtshandelingen met de Russen zijn geweest.

Bron: Oekrajinska Pravda, Astra

Geen opmerkingen: