maandag 19 augustus 2024

De tijd begint te dringen voor inwoners Pokrovsk

De nog aanwezige inwoners van Pokrovsk hebben volgens militair bestuurder Serhii Dobrjak nog hooguit een tot twee weken om veilig te vertrekken voordat de Russische troepen de stad bereiken. 'Alles functioneert nu nog. We hebben water, elektriciteit, gas, openbaar vervoer en er zijn winkels, markten en banken. Maar dat gaat binnen een week veranderen.'

Er vertrekken dagelijks mensen. Gisteren waren dat er 490, waarvan ruim de helft met eigen vervoer op weg ging, vaak ook met een aanhanger vol huisraad. 'Maar we kunnen makkelijk 1.000 inwoners per dag evacueren. Dobrjak maakt zich vooral zorgen om de 4.788 kinderen die nog in Pokrovsk aanwezig zijn, een derde van het oorspronkelijke aantal. Vanaf morgen geldt een verplichte evacuatie.

Het Institute for the Study of War (ISW) zegt dat de Russische troepen Pokrovsk stapsgewijs naderen. Ze gooien veel mankracht in de aanvallen en lijden hoge verliezen, maar komen elke dag iets dichterbij de bedreigde stad in de provincie Donetsk. De Russen staan nu op een kleine tien kilometer van Pokrovsk en gaan van dorp naar dorp. Veilig is het al lang niet meer in Pokrovsk, want de stad wordt geregeld op afstand bestookt.

Bronnen: Radio Liberty, ISW

Geen opmerkingen: