maandag 19 augustus 2024

'Russen schieten vanaf terrein kerncentrale'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat Rusland vanaf het terrein van de bezette kerncentrale van Zaporizja aanvallen doet op de stad Nikopol aan de overkant van de rivier Dnipro. Ook wordt het terrein gebruikt om wapens, legertrucks en munitie op te slaan. 'Dat de kerncentrale in Russische handen is, betekent een wezenlijke bedreiging van de veiligheid. Niet alleen van ons land, maar voor heel Europa en zelfs de wereld', aldus Zelenski. 

Europa's grootste kerncentrale met zes reactoren moet weer volledig in Oekraïense handen komen. Alleen dan kan de veiligheid gewaarborgd worden. Rusland houdt de kerncentrale van Zaporizja al meer dan twee jaar bezet, met alle risico's van dien. De centrale ligt nog nét op bezet gebied, wat tot gevolg heeft dat er regelmatig wordt geschoten. 

Op zondagavond 11 augustus brak er brand uit op het terrein van de kerncentrale. Niet in de centrale zelf, maar in een van de koeltorens. Vanaf de overkant van de Dnipro zou gesignaleerd zijn dat de Russische bezetters een grote hoeveelheid autobanden aansleepten. Vervolgens ontkenden ze dat ze zelf brand hadden gesticht en gaven de schuld aan het Oekraïense leger die de naastgelegen stad Enerhodar beschoten zou hebben. 

De internationale nucleaire waakhond IAEA kreeg geen toestemming om binnenin de koeltoren te kijken wat er precies was voorgevallen. Gevaar leverde de brand niet op, maar de iAEA kwam wel met een waarschuwing dat de situatie in de kerncentrale van Zaporizja steeds verder verslechtert.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: