vrijdag 9 augustus 2024

Aanval op Russische luchtmachtbasis Lipetsk

Oekraïne heeft bij een aanval met drones op de luchtmachtbasis Lipetsk opslagplaatsen met in totaal 700 glijbommen vernield. Er waren meerdere explosies en er brak vervolgens brand uit. Lipetsk is de thuisbasis van drie types gevechtsvliegtuigen: Su-34, Su-35 en MiG-31. Het is nog niet duidelijk of er vliegtuigen zijn vernield bij de aanval. De Russische autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in de provincie Lipetsk, zo'n 450 kilometer van de grens. Ook zou een elektriciteitscentrale zijn geraakt bij de aanval. De luchtmachtbasis ligt vlakbij de provinciehoofdstad Lipetsk, een stad met een half miljoen inwoners.

De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat ook succesvolle aanvallen zijn uitgevoerd op de Russische luchtafweer in het bezette deel van de provincie Donetsk. Daarbij zouden twee S-350 en een S-300 luchtafweersysteem doelwit zijn geweest. In ieder geval een S-350 radarsysteem werd vernield.

Het Russische ministerie van Defensie zegt 75 Oekraïense drones uit de lucht te hebben geschoten, een derde daarvan in de grensprovincie Belgorod. Ook zou Oekraïne aanvallen op de Zwarte Zee bij de Krim hebben uitgevoerd met zeven zeedrones, die uiteraard - volgens het Russische ministerie - allemaal voortijdig zijn uitgeschakeld. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Astra/Telegram

Geen opmerkingen: