donderdag 15 augustus 2024

Situatie in Koersk baart Rusland grote zorgen

Het is volgens het Institute for the Study of War (ISW) duidelijk dat het Oekraïense offensief in de provincie Koersk nogal wat impact heeft op de verdediging, logistiek en veiligheid in Rusland. Russische militaire bloggers zeggen dat de Oekraïense troepen het rustiger aan doen, maar nog altijd beperkt terreinwinst boeken. 

Het Russische leger probeert ze helemaal tot staan te brengen. Satellietbeelden van het bedrijf Maxar van afgelopen maandag laten nieuwe verdedigingswerken zien met loopgraven en anti-tankgrachten ten zuidwesten van het stadje Lgov langs de snelweg E38 naar Rilsk en Hloechiv ten noordwesten van de stad Soedzja. Een dag later zijn nieuwe versterkingen te zien bij de weg 38K-024 iets ten zuiden van Lgov.

Deze nieuwe verdedigingslinies liggen 17 kilometer noordelijk van de uiterste Oekraïense posities in de provincie Koersk, wat er op duidt dat de Russen vrezen dat de Oekraïense troepen mogelijk nog verder naar het noorden gaan. Daarom richten ze zich op de belangrijkste wegen in het gebied om dat te beletten. 

Het Oekraïense offensief heeft ook gevolgen voor de spoorverbindingen. De Wit-Russische vakbond van spoorwegwerkers zegt vernomen te hebben dat er geen treinverkeer meer mogelijk is vanuit Wit-Rusland naar Orjol-Koersk omdat 'op grote schaal' Russische troepen naar Koersk worden getransporteerd. Ook gaan er veel vrachttreinen voor het leger die kant op.

Bron: ISW, foto: Kyiv Post

Geen opmerkingen: