dinsdag 27 augustus 2024

Situatie in kerncentrale Koersk 'vrijwel normaal'

Directeur Rafael Grossi van de internationale 
nucleaire waakhond IAEA kreeg vandaag tijdens een bezoek aan de kerncentrale bij de Russische stad Koersk restanten van drones voorgeschoteld. Ook zouden hem de gevolgen van inslagen zijn getoond. Het bracht Grossi er vervolgens toe om te waarschuwen voor de risico's die het Oekraïense offensief in de provincie Koersk met zich meebrengt. Het Oekraïense leger bevindt zich overigens op tientallen kilometers afstand van de kerncentrale.

Grossi kon op een persconferentie voor Russische nieuwsmedia niet anders dan constateren dat de situatie in de kerncentrale 'vrijwel normaal' is. De centrale heeft twee reactoren van het type RBMK, zonder overkoepelende bescherming zoals moderne kerncentrales wel hebben. 'Zonder die bescherming is de kerncentrale bijzonder kwetsbaar', aldus Grossi.

Rusland zegt zich zorgen te maken om de veiligheid van de kerncentrale. President Vladimir Poetin en andere regeringsfunctionarissen beweerden al dat het Oekraïense leger pogingen heeft gedaan om de centrale in handen te krijgen, zoals de Russen zelf hebben gedaan met de kerncentrale Zaporizja bij de Oekraïense stad Enerhodar. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: