zaterdag 31 augustus 2024

Onvrede Russen groeit na Oekraïense inval Koersk

Het Kremlin probeert volgens het Institute for the Study of War (ISW) de Russische bevolking duidelijk te maken waarom voorrang wordt gegeven aan het offensief in de Donbas in plaats van het terugveroveren van verloren terrein in de eigen provincie Koersk. De onvrede groeit namelijk, zoals ook blijkt uit een gisteren gepubliceerde peiling van de Stichting voor Publieke Opinie, een onderzoeksbureau van de Russische overheid. 

In juli was 18 procent van de Russen ontevreden of zelfs boos op de prestaties van hun regering. Na de Oekraïense inval in Koersk steeg die ontevredenheid naar 25 procent en nu, eind augustus is dat 28 procent. Dat is vergelijkbaar met november 2022 toen een gedeeltelijke mobilisatie werd afgekondigd. 

Het Onderzoekscentrum voor de Publieke Opinie, ook al een staatsbureau, meldt dat de waardering voor president Vladimir Poetin tussen 12 en 18 augustus met 3,5 procent daalde naar 73,6 procent. Daar ging sindsdien nog een 1,2 procent van af, waardoor Poetin's populariteit nu op 72,5 procent staat. 

Het ISW tekent hierbij aan dat deze peilingen van staatsagentschappen geen betrouwbaar beeld geven hoe de Russen denken over hun regering. 'Maar ze maken wel duidelijk dat het Kremlin inziet dat er wat gedaan moet worden met de ontevredenheid in de maatschappij die is ontstaan na de Oekraïense inval in de provincie Koersk.'

Bron: ISW

Geen opmerkingen: