zaterdag 10 augustus 2024

Kerncentrale Koersk voorbereid op aanval

Bij de kerncentrale Koersk worden voorbereidingen getroffen om een mogelijke Oekraïense aanval af te slaan. De bouw van nieuwe reactoren is stilgelegd en de bouwvakkers zijn naar huis gestuurd, meldt de nieuwssite Bloknot. 

Deze informatie wordt bevestigd door Rosatom, het staatsbedrijf dat de Russische kerncentrales exploiteert. 'In verband met het uitroepen van de noodtoestand is besloten om tijdelijk minder personeel toe te laten op de bouwplaats van de nieuwe reactor', aldus Rosatom.

Het anonieme Russische Telegramkanaal VChK-OGPU maakt expliciet melding van voorbereidingen om een mogelijke Oekraïense aanval te weerstaan. Er worden geen details verstrekt over wat die voorbereidingen inhouden. De Russische website Important Stories zegt dat de kerncentrale Koersk enige tijd onbeschermd was, omdat de vaste bewakers van de Nationale Garde naar de grens waren gestuurd om de Oekraïense troepen daar tegen te houden.

Volgens het Britse opinieweekblad The Economist is het onwaarschijnlijk dat het Oekraïense leger de kerncentrale aanvalt. Een bron bij de generale staf zou dit hebben gezegd.

Bron: Ukrainian News Agency

Geen opmerkingen: