zaterdag 30 maart 2024

Zelenski over VS: 'We hebben al half jaar verloren'

President Volodimir Zelenski blijft er bij de Amerikanen op aandringen dat er meer militaire hulp moet komen. Door het geruzie in het Congres en het Huis van Afgevaardigden 'hebben we al een half jaar verloren, we kunnen niet nog meer tijd verdoen, Oekraïne mag geen speelbal van de politiek worden', zegt hij in een interview met de Washington Post. 

Zolang er geen duidelijkheid is of Oekraïne blijvend kan rekenen op steun van de Verenigde Staten 'blijven we steken waar we nu zijn in het oosten van het land' omdat het leger beperkte mogelijkheden heeft om de Russen aan te vallen. 'Om ze daar weg te krijgen hebben we meer wapens nodig.' De tegenstanders van een nieuw militair steunpakket in het Congres - de Republikeinen - begrijpen volgens Zelenski onvoldoende wat er op het spel staat. 'Als Oekraïne valt, dan zal Poetin de wereld verdelen' in vrienden en vijanden van Rusland.

Over de Amerikaanse houding ten aanzien van de oorlog in Oekraïne antwoordt Zelenski dat hij ziet dat 'Biden voorzichtig is' om een kernoorlog met Rusland te voorkomen. Toch meent de Oekraïense president dat Poetin dit niet aandurft.

Republikein Mike Johnson, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zei eerder dat hij de militaire steun aan Oekraïne niet langer wil blokkeren, maar alleen als lening of land-lease (verpachting van wapens). Zelenski sprak hierover donderdag via de telefoon met Johnson. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

    Geen opmerkingen: