woensdag 6 maart 2024

Medvedtsjoek wil z'n Oekraïense paspoort terug

De pro-Russische oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek wil zijn Oekraïense nationaliteit en zijn zetel in het parlement terug. Hij werd in april 2022 gearresteerd op verdenking van hoogverraad, maar werd in september van dat  jaar geruild tegen 215 Oekraïense krijgsgevangenen. Sindsdien woont de 69-jarige Medvedtsjoek in Moskou. 

President Volodimir Zelenski nam hem zijn paspoort en parlementszetel af in januari vorig jaar. Onterecht, volgens Medvedsjoek die in een moeite door Oekraïne er van beschuldigt dat het 'herhaaldelijk verklaart geen vrede te willen, alleen maar meer wapens en geld'. 

Hij was de oprichter van de partij Voor het Leven, die in 2019 fuseerde met het pro-Russische Oppositie Platform. Na de Russische inval werd de partij verboden en raakten vier parlementsleden zowel hun Oekraïense nationaliteit als hun zetel kwijt. Medvedtsjoek zegt een persoonlijke vriend te zijn van de Russische president Vladimir Poetin die peetvader is van Medvedtsjoek's dochter. Tijdens zijn verblijf in Moskou heeft hij overigens weer een politieke partij opgericht, Het Andere Oekraïne. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: