vrijdag 8 maart 2024

Kremlin rotzooit in Oekraïne's buurland Moldavië

Het Kremlin wil Transnistrië en Goegazië gebruiken om onrust te zaaien in Moldavië waar presidentsverkiezingen op komst zijn en wordt gesproken over toetreding tot de Europese Unie. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). 

Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië en is een zelfstandige, maar nauwelijks erkende republiek die zwaar onder Russische invloed staat. Goegazië heeft sinds 1990 een autonome status binnen Moldavië en staat eveneens onder Russische invloed. 

Het ISW wijst op een ontmoeting van president Jevgenia Goetsoel van Goegazië met Sergej Kirienko, plaatsvervangend stafchef van de Russische president Vladimir Poetin. Die ontmoeting valt zo'n samen met de aankondiging dat Goetsoel strafrechtelijk wordt vervolgd door de Moldavische autoriteiten. 

Goetsoel zou Kirienko hebben gevraagd om de inwoners van Goegazië te helpen bij het openen van bankrekeningen 'voor sociale projecten', om het Russische verbod op het importeren van goederen uit Goegazië op te heffen en om met Gazprom te gaan praten over het leveren van goedkoop aardgas.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: