vrijdag 22 maart 2024

Rusland valt energiesector aan met 88 raketten

Rusland heeft vannacht een grootscheepse aanval uitgevoerd op de Oekraïense energiesector. Volgens Oekraïne is het de grootste aanval op de sector in maanden en zijn 61 drones en 88 raketten afgevuurd. Die waren gericht op energiecentrales, een dam bij een waterkrachtcentrale en woningen.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat bij de aanvallen twee mensen zijn omgekomen en veertien anderen gewond zijn geraakt. Er zijn drie vermisten. Op meerdere plekken is de elektriciteit uitgevallen en er is schade in onder meer Charkiv, Zaporizja en de havenstad Odesa.

Ook de stroomtoevoer naar de kerncentrale bij Zaporizja, die sinds het begin van de oorlog in handen is van de Russen, is getroffen. Er is een noodvoorziening aangelegd. De veiligheid van de centrale zou niet in het geding zijn. De reactoren van de centrale zijn allang uitgeschakeld, maar vanwege de koeling is er toch stroom nodig.

De luchtmacht van Oekraïne claimt dat 92 van de 151 raketten en drones zijn neergehaald. In grote delen van het land is het luchtalarm afgegaan, ook in gebieden ver van het front zoals de westelijk gelegen stad Lviv.

De dam die is bestookt, ook in de buurt van Zaporizja, is de grootste in het land. Er zou geen gevaar zijn voor een breuk. Als de dam breekt, komt niet alleen de stroomvoorziening van de kerncentrale in gevaar, maar is er ook een risico op zware overstromingen.

De drones en raketten kwamen van alle kanten. Vanuit de provincies Belgorod en Koersk, Rostov, de Kaspische Zee, Tambov, Primorsko-Achtarsk en de Krim, maar ook vanuit bezet gebied in de Oekraïense provincie Zaporizja. De Russische luchtmacht zette 30 bommenwerpers in om Oekraïne aan te vallen met diverse types raketten. 

President Volodimir Zelenski heeft inmiddels gereageerd op de grootscheepse Russische aanval met een oproep aan de bondgenoten om snel met meer luchtverdedigingssystemen als de Patriot te komen. 'Anders dan de Westerse steunpakketten voor Oekraïne hebben Russische raketten geen last van vertragingen. Drones zijn niet zo besluiteloos als sommige politici.'

'Het is belangrijk om te begrijpen wat hier op het spel staat. Patriots moeten Charkiv en Zaporizja beschermen en we hebben meer luchtverdediging nodig om onze mensen, infrastructuur, huizen en dammen te beschermen. Onze bondgenoten weten echt wel wat hier nodig is, zij kunnen ons daarbij steunen. We moeten de levens van onze mensen beschermen tegen die monsters in Moskou.'

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: