Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, komt vandaag met een voorstel om de toelatingsprocedure van nieuwe landen tot de Europese Unie te versoepelen. Dat meldt de nieuwssite Politico. In plaats van alles-of-niets moeten Oekraïne, Moldavië en de westelijke Balkan-landen stapsgewijs worden opgenomen. Daarmee krijgen nieuwe lidstaten alvast bepaalde voordelen van het EU-lidmaatschap in plaats van jarenlang of zelfs decennialang in de wachtkamer te zitten.
Frankrijk, Duitsland en Portugal hebben het voortouw genomen door voor te stellen dat toekomstige lidstaten alvast toegang krijgen tot de gezamenlijke Europese markt. De Europese Commissie wil het aan de regeringsleiders van de lidstaten overlaten welke criteria gehanteerd worden bij toelating tot de gezamenlijke markt.
Ook wil de Europese Commissie af van het vetorecht op buitenlandse aangelegenheden en belastingen om problemen als in de afgelopen maanden met Hongarije te voorkomen. Als het vetorecht wordt afgeschaft, dan telt de meerderheid bij de besluitvorming 'met goede en proportionele bescherming voor nationale belangen'.
Het voorstel wordt vandaag ter goedkeuring voorgelegd aan de 27 Eurocommissarissen. Er is volgens Politico wel enige weerstand, omdat sommige lidstaten van de EU dit voorstel liever na de Europese verkiezingen in juni willen behandelen.
Bron: European Pravda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten