maandag 18 maart 2024

Minister Sjojgoe dekt zich in met Zwarte Zeevloot

Het Russische ministerie van Defensie is tot de conclusie gekomen dat het verstandig is om de Zwarte Zeevloot niet langer bloot te stellen aan - doeltreffende - Oekraïense aanvallen. De meeste marineschepen hebben de haven van Sevastopol op de Krim verruild voor kleinere havens, onder meer die van de Russische stad Novorossisk. 

Inmiddels is het Oekraïne gelukt om 24 Russische marineschepen en een onderzeeër uit te schakelen, dat is ongeveer een derde van de totale Zwarte Zeevloot.

De analisten van het Institute for the Study of War (ISW) menen dat de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe het zekere voor het onzekere heeft genomen. Hij bezocht het marinebolwerk in Sevastopol en hamerde daar op het dagelijks oefenen van het marinepersoneel op het veilig houden van de schepen. 

Ook moeten er meer wapens op de schepen worden geïnstalleerd om Oekraïense drones uit te schakelen. 
Verder zou Sjojgoe admiraal Viktor Sokolov hebben ontslagen als commandant van de Zwarte Zeevloot. Sommige Russische bronnen beweren dat viceadmiraal Sergej Pintsjoek zijn opvolger is geworden, maar dat valt volgens het ISW vooralsnog niet te verifiëren. 

De analisten van het ISW zien wel in dat Sjojgoe met de verplaatsing van veel marineschepen en het aandringen op een effectievere verdediging van de in Sevastopol blijvende schepen op zeker speelt. Als er toch weer schepen van de Zwarte Zeevloot verloren gaan, dan kan hij de schuld op de marineleiding afschuiven. Hij heeft er zelf immers alles aan gedaan om dit te voorkomen.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: