zaterdag 16 maart 2024

Soldaten naar Oekraïne, is dat een vergissing?

Terwijl de Finse minister van Buitenlandse Zaken Elina Valtonen het niet uitsluit dat er op enig moment soldaten van de Westerse bondgenoten, ook van de Verenigde Staten, naar Oekraïne gaan om daar te helpen in de strijd tegen het Russische leger meent haar Italiaanse bondgenoten dat zo'n stap tot de Derde Wereldoorlog kan leiden. Antonio Tajani noemt het 'een vergissing' als de NAVO troepen naar Oekraïne gaat sturen.

'Onze militairen doen goed werk bij het beschermen van onze schepen op de Rode Zee, ze doen goed werk in Libanon, in Afrika en in Irak. Onze militairen brengen vrede, garanties en vrijheid. We zijn niet in oorlog met Rusland', aldus de Italiaan die tevens vicepremier is. Hij bevestigt overigens wel 'dat we Oekraïne moeten helpen om zich te verdedigen'.

Elina Valtonen zegt op haar beurt 'dat we nu geen soldaten sturen en er ook niet over willen discussiëren', maar dat dit op de wat langere termijn niet valt uit te sluiten 'omdat we niet weten hoe ernstig de situatie zich kan ontwikkelen'. De Amerikaanse nieuwssite Politico constateert dat Valtonen de optie openhoudt omdat 'Europese landen die de directe dreiging van Rusland ervaren er toch anders tegenaan kijken'. 

De discussie over het al dan niet sturen van militairen naar Oekraïne is begonnen door de Franse president Emmanuel Macron. Ook hij wil nu geen soldaten sturen, maar Macron sluit net als de Finse minister Valtonen sluit voor de wat langere termijn niets uit. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto Elina Valtonen: Valtioneuvosto

    Geen opmerkingen: