zondag 24 maart 2024

'Mobilisatie etnische minderheden is genocide'

Etnische minderheden en inheemse volkeren maken maar een klein deel uit van de totale Russische bevolking. Toch hebben ze buitenproportioneel veel doden aan het front te betreuren. Die sterftecijfers zijn zelf zo hoog dat analisten vrezen dat op lange termijn veel gemeenschappen zullen verdwijnen. Daarover schrijft The Moscow Times. 

Volgens de krant vormen etnische Russen weliswaar de meerderheid van de doden in de oorlog, maar zijn de niet-Slavische minderheden en inheemse volkeren in Rusland sterk oververtegenwoordigd onder de slachtoffers in verhouding tot hun aandeel in de bevolking van het land. Volgens Maria Vjoeshkova, een onderzoeker van de Boerjat-gemeenschap (een inheems volk in het Verre Oosten), zullen op deze manier verschillende inheemse naties binnen één generatie verdwenen zijn. Waarmee de mobilisatie onder etnische minderheden eigenlijk het karakter krijgt van een genocide in slow motion.

Activisten, journalisten en onderzoekers waarschuwen al langer dat vooral de niet-Slavische volkeren als kanonnenvoer sneuvelen in Oekraïne. Dat vooral etnische minderheden de zwaarste klappen krijgen heeft verschillende oorzaken. Mobilisatie in de uithoeken van Poetins rijk is succesvol omdat het de armste regio's betreft en het maandloon van een soldaat in die contreien vorstelijk hoog is. Bovendien durft Poetin nog steeds geen algehele mobilisatie aan, uit angst voor opnieuw een exodus van jonge mannen en kan hij zo de oorlog 'ver houden' van 's lands Russische meerderheid. Een bodybag die in Siberië afgeleverd wordt, heeft minder impact dan wanneer die in Moskou of Sint-Petersburg aankomt. 

Zo becijferde Vyushkova dat de Boerjaten, een Mongoolse etnische groep uit het zuidoosten van Siberië, het meest oververtegenwoordigd zijn onder de Russische oorlogsslachtoffers. Boerjaten maken 1,16 procent uit van alle geïdentificeerde slachtoffers aan Russische kant, terwijl ze slechts 0,3 procent van de totale bevolking van Rusland uitmaken.

De andere meest bedreigde en overgemobiliseerde minderheden zijn de Toevanen, Kalmukken, de Nenetsen en Tsjoektsjen. Deze laatste bevolkingsgroep, afkomstig uit het meest oostelijke deel van Rusland, is goed voor 0,09 procent van de oorlogsslachtoffers, terwijl hun totale bevolking slechts 17.044 zielen telt (wat minder is dan 0,01 procent van de bevolking van Rusland). 
Ter vergelijking: etnische Russen zijn goed voor 70 procent van alle slachtoffers terwijl ze meer dan 80 procent van 's lands bevolking uitmaken.

Bron: BNR Nieuwsradio

Geen opmerkingen: