dinsdag 12 maart 2024

Meerderheid tegen Russisch als officiële taal

Een ruime meerderheid van de Oekraïners wil af van het gebruik van de Russische taal door de overheid. Het gaat om 66 procent, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. Slechts 3 procent vindt dat het Russisch in heel Oekraïne als officiële taal geaccepteerd moet worden. 

Een kwart van de deelnemers aan de peiling (24 procent) vindt het wel acceptabel als een tweede taal een officiële status krijgt in delen van het land waar de meerderheid van de bevolking dat wil. Van die 24 procent vindt dan wel weer 15 procent dat dit niet de Russische taal mag zijn, maar wel de taal van andere minderheden, zoals de etnische Hongaren en Roemenen. Slechts 7 procent wil het Russisch als tweede officiële taal in delen van het land waar overwegend Russisch wordt gesproken. 

Dat is onder meer het geval in het oosten van Oekraïne, waar 34 procent voorstander is van het Russisch als officiële taal in hun regio en zelfs in het hele land. Daar staat tegenover dat een nipte meerderheid van 52 procent daar juist weer tegen is.

In het ook overwegend Russischtalige zuiden wil 69 procent af van het Russisch in de overheidscommunicatie en is slechts 18 procent voorstander van het Russisch als officiële taal in de eigen regio, maar liefst ook in heel Oekraïne.

Rond de eeuwwisseling werd het Oekraïens gezien als een taal van ouderen en mensen op het platteland, maar volgens het onderzoeksbureau is dat beeld achterhaald. Het zijn nu vooral de jongeren die het Oekraïens omarmen, niet alleen als spreektaal maar ook als enige officiële taal van hun land.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: