vrijdag 22 maart 2024

Waterkrachtcentrale Dnipro vernield met raketten

De waterkrachtcentrale Dnipro in de provincie Zaporizja is vanmorgen vroeg door maar liefst acht Russische raketten geraakt en ligt nu stil. Turbine 2 is er het slechtst aan toe en het is op dit moment niet duidelijk of het lukt om hem weer aan de gang te krijgen. Turbine 1 ligt nu ook stil, meldt algemeen directeur ihor Sirota van Oekrhydroenergo, het bedrijf dat de waterkrachtcentrale exploiteert. 

De turbines staan onder water en zijn daardoor voorlopig niet toegankelijk, zodat onduidelijk is hoe ze er aan toe zijn. Het water wordt nu weggepompt. 'We hopen in de loop van vandaag een beter beeld te hebben van de schade. Dan moet ook duidelijk zijn of Turbine 2 weer in gebruik kan worden, desnoods met beperkte capaciteit of als verloren moet worden beschouwd.' Er is ook brand uitgebroken in de waterkrachtcentrale.

De dam in de rivier Dnipro waar de waterkrachtcentrale zich bevindt is volgens directeur Sirota van Oekrhydroenergo veilig. Er is geen risico op een doorbraak. Bij de aanval zou op de dam een trolleybus beschadigd zijn bij een raketinslag. Tientallen inzittenden van de bus zouden gewond zijn geraakt.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: premier Sjmihal op Telegram

    Geen opmerkingen: