vrijdag 22 maart 2024

Anderhalf miljoen Oekraïners zitten zonder stroom

Als gevolg van de grootschalige
Russische aanval van vanochtend vroeg zitten bijna 1,5 miljoen Oekraïners nu zonder elektriciteit. Volgens Oleksi Koeleba, plaatsvervangend stafchef van president Zelenski, is vooral Charkiv getroffen. Hier zaten vanmorgen 700.000 inwoners zonder elektriciteit. In de provincie Dnipropetrovsk zijn dat er 25.000, 200.000 in de provincie Odesa en 110.000 in de provincie Poltava. Ook de provincies Zaporizja, Kirovohrad, Vinnitsja, Soemi en Chmelnitski.

Inmiddels zijn de reparatiewerkzaamheden in volle gang, waardoor volgens het energiebedrijf Oekrenergo de stroomvoorziening op veel plaatsen al is hersteld met uitzondering van de provincies Charkiv, Odesa, Chmelnitski en Dnipropetrovsk. De waterkrachtcentrale Dnipro in de provincie Zaporizja is na een aanval met acht Russische raketten buiten gebruik en het is nog maar de vraag of de schade te repareren valt. 

Een trolleybus die ten tijde van de aanval op de dam van de waterkrachtcentrale reed werd getroffen en vloog in brand. Een achtjarig meisje kwam om het leven, twintig inzittenden raakten gewond. Onder hen de chauffeur van de trolleybus.

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: