woensdag 6 maart 2024

Zelenski en Griekse premier getuigen raketaanval

Bij een Russische aanval met een ballistische raket op de haven van Odesa zijn vanmorgen vijf doden gevallen. President Volodimir Zelenski en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis waren in de haven op het moment van de aanval. Ze waren getuige van de raketinslag, op 150 meter van de plek waar ze zich bevonden. 

'President Zelenski en zijn mensen lieten ons de haven zien, legden uit hoe belangrijk die is en wat er wordt gedaan om de zeeroute vanaf hier veilig te houden', zei premier Mitsotakis naderhand. 'We de sirenes en er was niet ver van ons vandaan een explosie. Er was geen tijd om naar een schuilplaats te gaan. Het was een gebeurtenis die veel, heel veel indruk heeft gemaakt. Dit is toch echt iets anders dan dat je er in de krant over leest.' 

Mitsotakis en Zelenski brachten na het voorval een bezoek aan het negen verdiepingen tellende flatgebouw in de stad Odesa die afgelopen zondag met een Russische drone werd aangevallen. Er vielen twaalf doden, waaronder vijf kinderen.

Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad (van regeringsleiders) reageert woedend op het nieuws over de aanval op Odesa ten tijde van een bezoek van de premier van een van de EU-lidstaten. Hij noemt het 'onvergeeflijk en zelfs voor het Kremlin een lafhartige actie'. 

Bronnen: Interfax, The Kyiv Independent, foto: website president

Geen opmerkingen: