dinsdag 12 maart 2024

CES: veel vluchtelingen keren straks niet terug

In januari verbleven 4,9 miljoen Oekraïense vluchtelingen in het buitenland. Het Centre for Economic Strategy (CES) verwacht dat tussen de 1,4 en 2,3 miljoen vluchtelingen niet terugkeren naar Oekraïne als de oorlog eenmaal is afgelopen. De overgrote meerderheid wordt gevormd door vrouwen en kinderen. Een op de zeven vrouwen is tussen de 35 en 44 jaar oud. 

Duitsland en Polen hebben de meeste meeste Oekraïense vluchtelingen, respectievelijk 1,2 miljoen en 955.110. Tsechië volgt met 369.330. Nederland vangt 97.000 Oekraïense vluchtelingen op. Buiten Europa bieden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om respectievelijk 280.000, 253.200 en 210.200 Oekraïners.

Het CES doet een aantal aanbevelingen om de vluchtelingen aan te moedigen straks terug te keren naar Oekraïne. Daarvoor is het nodig dat oorlogsschade zo snel mogelijk hersteld wordt, dat de inwoners van eerder door Rusland bezette gebieden en gebieden met oorlogsschade door de overheid financieel gesteund worden. Er moet meer publiek-private samenwerking tot stand komen voor de herstelwerkzaamheden. 

Ook vindt het CES dat niet al te moeilijk gedaan moet worden over het onderwijs aan terugkerende kinderen. Ze moeten met een buitenlands diploma op zak bijvoorbeeld toegelaten worden tot het hoger onderwijs in Oekraïne. Ook moeten Oekraïense vluchtelingen de mogelijkheid krijgen om zich permanent in de Europese Unie te vestigen, met dezelfde rechten die inwoners van de EU hebben.

Bron: European Pravda, foto: EUObserver

Geen opmerkingen: