dinsdag 19 maart 2024

Munitie Oekraïne ook van 'vrienden' Rusland

De munitie die Tsjechië inkoopt voor Oekraïne komt voor een deel uit landen 'die bondgenoot zijn van Rusland', aldus de Wall Street Journal (WSJ) die hierover heeft gesproken met niet bij naam genoemde Tsjechische regeringsfunctionarissen. President Petr Pavel zei afgelopen maand dat 500.000 155 millimeter granaten en 300.000 122 millimeter granaten waren gevonden die te koop waren buiten de Europese Unie. En premier Petr Fiala voegde daar een week geleden aan toe dat 300.000 granaten al zijn aangekocht en dat er toezeggingen zijn voor nog eens 200.000.

De bronnen van de WSJ zeggen dat de Tsjechische regering goede relaties heeft met veel landen op het Zuidelijk Halfrond die beschikken over grote voorraden wapens uit de Sovjettijd  en dat ze in staat zijn om zelf ook meer wapens te produceren. Om welke landen het precies gaat wordt niet duidelijk. Wel is bekend dat de Verenigde Staten en West-Europese landen er niet in zijn geslaagd om munitie in te kopen bij potentiële leveranciers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 

Een twintigtal landen werkt mee aan de inkoop van granaten voor Oekraïne, waaronder België en Nederland die elk 200 miljoen euro voor dit doel beschikbaar stelden. Duitsland levert met 500 miljoen euro de grootste bijdrage. 

De aangekochte munitie gaat via Tsjechië of andere landen naar Oekraïne, op zo'n manier dat voor Rusland niet valt te herleiden uit welk land de munitie kom. 'Geheimhouding is de sleutel. We praten met iedereen, ongeacht hun banden of politieke standpunten. Wel met een enkele uitzondering, bijvoorbeeld Noord-Korea', zegt Tomas Pojar, de Tsjechische nationale veiligheidsadviseur. Volgens Pojar komt de munitie vanaf juni naar Oekraïne. Dat is helaas aan de late kant, want het Oekraïense leger zegt zelf dat het eind deze maand door de voorraden heen is.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: