donderdag 28 maart 2024

'Nieuw groot Russisch offensief eind mei of juni'

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt in een interview met CBS News dat Rusland een nieuw grootschalig offensief voorbereidt dat eind mei of in juni moet beginnen. Dat is op zich al verontrustend, maar nog verontrustender is dat Oekraïne er bij lange na niet klaar voor is. 'Er is geen munitie, er zijn geen artilleriegranaten en nog veel andere zaken ontbreken', aldus Zelenski.

'We moeten ons niet alleen voorbereiden op dit offensief, maar we moeten ook de situatie van dit moment zien te stabiliseren. Niet alleen voor onszelf, maar ook om onze bondgenoten tevreden te stellen. Daarom hebben nú hulp nodig', zegt de president in het interview met de Amerikaanse nieuwszender.

Het Oekraïense leger staat er beter voor dan twee, drie maanden geleden toen er een nog groter tekort was aan artilleriegranaten en verschillende wapens dan nu het geval is. 

Zelenski sprak met journalisten tijdens zijn bezoek aan de stad Soemi. Hij inspecteerde de nieuwe ondergrondse bunkers aan de rand van de stad. Het Russische leger valt de provincie in het noordoosten van Oekraïne dagelijks aan vanaf de andere kant van de grens. 'Meestal vallen ze eerst aan met artillerie en schieten de dorpen kapot. Daarna proberen ze het gebied te bezetten. We weten niet wat er morgen gebeurt, maar we zijn er klaar voor.'

Hij wees er nogmaals op dat Oekraïne dringend behoefte heeft aan meer Patriot luchtverdediging en aan meer artillerie. 'Van het geld dat door de Amerikaanse regering, door het Congres is uitgetrokken voor Oekraïne blijft zeker driekwart in de Verenigde Staten. Wij krijgen weliswaar de munitie, maar de productie is daar, zodat we kunnen zeggen dat tientallen miljarden aan belastinggeld daar blijven.' 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: