maandag 4 maart 2024

Premier: 'Over 2 jaar klaar voor EU-lidmaatschap'

De Oekraïense premier Denis Sjmihal verwacht dat zijn land direct na winnen van de oorlog met Rusland tot de Europese Unie wordt toegelaten. 'Over twee jaar hebben we ons 'huiswerk' af, zijn de noodzakelijke hervormingen doorgevoerd en zijn we klaar voor toetreding tot de EU', aldus Sjmihal op een persconferentie. 

Naar verwachting besluiten de regeringsleiders van de 27 lidstaten op dinsdag 19 maart over het 'routeplan' voor de onderhandelingen over toetreding. De premier is optimistisch en gaat ervan uit dat Oekraïne meteen na de oorlog met Rusland wordt toegelaten. Vanuit de EU is echter steeds gezegd dat het hele proces minstens tien jaar in beslag gaat nemen. 

Sjmihal ging ook in op de economische groei die vorig jaar op 5,6 procent uit kwam. Voor dit jaar wordt 5 procent groei verwacht. Een bescheiden groei, merkte Sjmihal op, met een verwijzing naar de al twee jaar durende oorlog. 

Oekraïense bedrijven zullen dit jaar minstens een miljoen drones produceren voor het leger. President Volodimir Zelenski sprak er half december al over en vandaag zei premier Sjmihal dat dit zeker gaat lukken. 'Het bedrijfsleven kan dit aan en we zullen alles doen om ze te ondersteunen bij de productie van drones', aldus Sjmihal die er aan toevoegde dat zijn kabinet zoveel mogelijk wapens en militaire voertuigen in eigen land wil laten produceren.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: