donderdag 21 maart 2024

Paus doet opnieuw oproep tot onderhandelen

Paus Franciscus blijft aandringen op vredesonderhandelingen met Rusland, ook nadat hij forse kritiek kreeg na zijn oproep aan Oekraïne dat 'de moed' zou moeten hebben om de 'witte vlag' te hijsen en te gaan praten in plaats van doorvechten. Tijdens de wekelijkse audiëntie deed de paus een oproep aan de 'door de oorlog getroffen volkeren van Oekraïne en het Heilige Land, Palestina, en Israël... om alles in het werk te stellen om te gaan onderhandelen'. Volgens de paus is 'oorlog altijd een nederlaag'. 

De eerdere oproep om de 'witte vlag' te hijsen deed paus Franciscus vorige maand in een interview met een Zwitserse tv-zender. Naderhand liet het Vaticaan weten dat het geen oproep aan Oekraïne was geweest om te capituleren voor de Russen.

Kritiek op de woorden van de paus kwam onder meer van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba die opmerkte dat de vlag van zijn land niet wit is maar geel en blauw. Zijn Poolse ambtgenoot Radoslaw Sikorski en woordvoerder Peter Stano van de Europese Commissie zeiden dat paus Franciscus Vladimir Poetin zou moeten aansporen om de oorlog te beëindigen en zijn troepen weg te halen van Oekraïens grondgebied.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: