zondag 3 maart 2024

Verliezen Russische leger fors omhoog in februari

De Britse militaire inlichtingendiensten zeggen dat in februari gemiddeld de hoogste Russische verliezen zijn geconstateerd in de twee jaar dat de oorlog in Oekraïne nu duurt. Het dagelijkse gemiddelde lag op 983 gewonde en gedode soldaten. De Britten gaan er ook vanuit dat in totaal; al meer dan 355.00 Russische soldaten zijn uitgeschakeld voor de oorlogvoering. 

De hoge verliezen moet volgens de inlichtingendiensten worden toegeschreven aan de uitputtingsoorlog die de Russen voeren. 'Hoewel dat ten koste gaat van mensenlevens is het wel zo dat hiermee overal langs de frontlijn de druk op de Oekraïense posities is toegenomen.' Vooral bij het half februari door het Russische leger veroverde stadje Avdiivka is dat een probleem, aangezien de Oekraïense troepen daar geen sterke verdedigingslijn hebben.

De Britten constateren ook dat het verlies van het tweede radarvliegtuig A-50 AWACS ertoe heeft geleid dat de Russische luchtmacht nauwelijks nog ondersteuning vanuit de lucht geeft aan de eigen grondtroepen. Dit laatste wordt door de Oekraïense luchtmacht bevestigd. Gisteren werd opnieuw een Tu-34 bommenwerper van de Russen uit de lucht geschoten. 

Bron: Oekrajinska Pravda, The Kyiv 
Independent

Geen opmerkingen: