vrijdag 1 maart 2024

Rutte tekent in Charkiv veiligheidsovereenkomst

De Nederlandse  premier Mark Rutte heeft in de Oekraïense stad Charkiv een tienjarig veiligheidsovereenkomst met het land getekend. Hij deed dat in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Met de overeenkomst helpt Nederland Oekraïne zich te verdedigen tegen Rusland. 

In de deal staan afspraken over militaire steun en het verbeteren van de defensie-industrie en de cyberweerbaarheid van Oekraïne. Ook moet het de samenwerking tussen het Oekraïense leger en de NAVO verbeteren. Ook zijn Nederland en Oekraïne overeengekomen om samen te blijven werken aan wederopbouw, waarheidsvinding en gerechtigheid voor alle slachtoffers van de oorlog, en om in te blijven zetten op sancties om Rusland verder onder druk te zetten. 

Nederland verbindt zich zo voor langere tijd aan Oekraïne op het gebied van veiligheid, defensie, wederopbouw en gerechtigheid. Het kabinet kondigde in juli vorig jaar tijdens de NAVO-top in Vilnius aan om, net als de G7, met Oekraïne afspraken te gaan maken over veiligheid.

Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot is deze overeenkomst ook uit eigenbelang, zei ze vorige week. 'Onze eigen veiligheid is nauw verbonden met de veiligheid van Oekraïne.' Bovendien is het volgens Bruins Slot 'een krachtig signaal richting Rusland'. 'Het Westen is standvastig. Zonder Westerse steun zal het Oekraïne dat wij nu kennen ophouden te bestaan, zal de Russische dreiging nog dichterbij komen, en zal de stabiliteit en veiligheid op ons continent serieus onder druk komen te staan.'

Bron: RTL Nieuws, foto: website president Zelenski

Geen opmerkingen: