zaterdag 23 maart 2024

Aanslag Moskou: zoeken naar link met Oekraïne

Terwijl de terreurgroep IS de afschuwelijk aanslag op de Crocus City Hall in Moskou heeft opgeëist en er inmiddels vier aanslagplegers zijn aangehouden met Tadzjiekse paspoorten wordt uit alle macht geprobeerd om Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven. Dat begon gisteravond meteen al oud-president Dmitri Medvedev op Telegram opmerkte dat 'als deze terroristen verbonden zijn met het regime in Kyiv' ook de Oekraïense regering 'meedogenloos uitgeroeid' moet worden. 

Medvedev is tegenwoordig vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad en hij staat bekend om zijn haat tegen alles wat met het Westen en in het bijzonder Oekraïne te maken heeft.

Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB waren de daders van de aanslag onderweg naar de Russisch-Oekraïense grens en hadden ze contacten in Oekraïne. Het bericht van het Russische staatspersbureau Interfax wordt meteen overgenomen door Nederlandse nieuwsmedia. De daders zijn opgepakt in de provincie Brjansk, op 340 kilometer ten zuidwesten van Moskou. Maar evengoed waren ze onderweg naar Wit-Rusland, want de afstand tot de Oekraïense grens is even groot als die naar de Wit-Russische grens.

Michailo Podoljak, een belangrijke adviseur van president Volodimir Zelenski, zegt dat Oekraïne niets van doen heeft gehad met de aanslag in Moskou. 'Laat dit helder zijn, Oekraïne heeft hier volstrekt niets met te maken. We zijn verwikkeld in een grote oorlog met het Russische leger en met Rusland. Wij zullen die strijd voor Oekraïne winnen op het slagveld, daar richten wij ons op. Podoljak wijst er op dat Oekraïne, anders dan Rusland, zich nooit heeft verlaagd tot het plegen van aanslagen op burgers. 

De Amerikaanse regering reageerde ook gisteravond meteen op de aanslag. Volgens veiligheidsadviseur John Kirby van het Witte Huis wijst niets er op dat Oekraïne er bij betrokken was, of dat de aanslagplegers Oekraïners zijn. Twee weken geleden werd Moskou door de Verenigde Staten gewaarschuwd dat een aanslag ophanden was. 

Bronnen: NOS, AD, Oekrajinska Pravda, foto: Ostorozhno Novosti/Telegram

Geen opmerkingen: