dinsdag 12 maart 2024

Anti-Kremlingroepen steken opnieuw grens over

Drie gewapende anti-Kremlingroepen zeggen vanuit Oekraïne de grens met Rusland te zijn overgestoken om aanvallen uit te voeren. Het gaat om het Vrijheid van Rusland Legioen, het Russische Vrijwilligers Korps en het Siberische Bataljon, die bestaan uit Russen die tegen de machthebbers in hun thuisland vechten. Ze zijn de grens overgestoken noordwestelijk van de Oekraïense stad Soemi. 

‘We gaan ons land centimeter voor centimeter terugveroveren op het regime’, meldt het Vrijheid van Rusland Legioen. Er wordt ook verwezen naar de presidentsverkiezingen in Rusland die deze maand worden gehouden. ‘De mensen zullen stemmen op wie ze willen, niet op degenen op wie ze moeten stemmen’, aldus het bericht. ‘Russen zullen in vrijheid leven.’
 
Er vond vorig jaar een vergelijkbare aanval plaats in de Russische grensprovincie Belgorod. Die operatie leidde ook tot onrust onder buitenlandse bondgenoten van Oekraïne. De strijders die Russisch grondgebied aanvielen, leken volgens beelden te beschikken over Westers materieel. Het ging onder meer om militaire voertuigen en geweren.
 
Het Vrijheid van Rusland Legion zegt het grensstadje Tetkino in de Russische provincie Koersk in handen te hebben. Op sociale media zijn video’s te zien met te voet vluchtende Russische soldaten. ‘Ze laten alles achter’, luidt het commentaar bij de beelden. Ook de provincie Belgorod zou te maken hebben met een aanval van anti-Kremlinstrijders, maar veel is nog onduidelijk. 

Het Russische ministerie van Defensie zegt evenwel dat de situatie onder controle is. De aanvallen van de anti-Kremlingroepen zijn afgeslagen. Meer dan honderd aanvallers zouden gedood zijn, zes tanks en twintig pantserwagens vernield.

Bronnen: AD, The Moscow Times; foto: Vrijheid van Rusland Legioen

Geen opmerkingen: