dinsdag 5 maart 2024

Rusland angstig om tank T-14 Armata in te zetten

De modernste Russische gevechtstank T-14 Armata is nog niet ingezet in Oekraïne omdat de legerleiding het risico te groot vindt om dit kostbare wapen te verliezen in de strijd. De Britse militaire inlichtingendiensten wijzen in dit verband op de opmerking die algemeen directeur Sergej Tsjemezov van wapenfabrikant Rostec gisteren maakte over de T-14 Armata. Er zijn te weinig T-14's, ze zijn kostbaar en kunnen ook niet op grote schaal geproduceerd worden. 

De T-14 Armata was voor het eerst te zien in de Overwinningsparade in 2015. De tank viel toen uit met motorpech tijdens een repetitie. Het Russische leger zou in 2021 de eerste T-14's hebben ontvangen, maar volgens militaire experts zouden de troepen aan het front er niet over beschikken. 

Dat gaat ook op voor de T-14 Armata MBT, de modernste versie van de gevechtsdank die in december 2022 voor het eerst werd gezien tijdens een legeroefening in het zuiden van Rusland. De Russen zijn volgens de Britse militaire inlichtingendiensten bevreesd voor reputatieschade als hun 'paradepaard' verloren gaat. 

Volgens de Oekraïense legerleiding is het Russische leger in de afgelopen twee jaar al 6.657 tanks kwijtgeraakt.

Bron: Ukrinform, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: