donderdag 7 maart 2024

'Soldaten moeten zelf hun loopgraven maken'

Het schiet niet op met de verdedigingswerken om de Russische troepen te stoppen. Oekraïense soldaten zijn genoodzaakt om loopgraven te maken in plaats van te vechten tegen de Russen. Vaak gebeurt dat ook nog terwijl ze onder vuur worden genomen, aldus de Wall Street Journal die constateert dat Rusland daarmee in de kaart wordt gespeeld. 

In november kondigde Oekraïne aan dat er een verdedigingslinie zou worden aangelegd langs de hele, 900 kilometer lange frontlijn. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar de omgeving van het ook toen al lange tijd door de Russen belegerde stadje Avdiivka. President Volodimir Zelenski drong aan op haast en moedigde het bedrijfsleven en sponsors aan om mee te doen. 

De conclusie van zowel Westerse regeringsfunctionarissen als van Oekraïense soldaten is dat er tot dusver weinig terecht is gekomen van deze goede voornemens. Vooral ten westen van Avdiivka wreekt zich dat. Het Oekraïense leger heeft al flink terrein prijs moeten geven aan de Russen. In het voordeel van de Oekraïners is wel dat heuvels en iets verder westelijk een aantal meren als een natuurlijke verdedigingslinie functioneren.

Legerwoordvoerder Dmitro Lichovi houdt er een andere mening op na. Hij publiceert foto's op zijn Facebookpagina om te laten zien dat er wel degelijk verdedigingswerken zijn aangelegd bij Avdiivka en raadt iedereen aan zijn mening te baseren 'op feiten in plaats van politieke voorkeur'. 

Lichovi geeft toe dat er problemen waren - en zijn: 'Personeelstekort, geldgebrek, gebrek aan materialen en wapens. Moeizame toegang tot de frontlijn, bureaucratie en dan ook nog de grondeigenaren, je legt immers wel beslag op iemands grond.' Hij legt uit dat de werkzaamheden in december begonnen, dus ruim voordat de Oekraïense troepen half april Avdiivka moesten verlaten. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, Facebook

Geen opmerkingen: