vrijdag 22 maart 2024

'VS tegen aanvallen Russische olieraffinaderijen'

De Amerikaanse regering heeft er bij Oekraïne sterk op aangedrongen om geen aanvallen meer te doen op Russische olieraffinaderijen en opslagtanks. Dat meldt de Financial Times op basis van drie anonieme bronnen. Inmiddels zijn vijftien Russische olieraffinaderijen vernield bij Oekraïense aanvallen. Daardoor is zo'n 10 procent van de totale Russische productie uitgevallen. Oekraïne wil met de aanvallen de stroom van oliedollars laten opdrogen.

Een van die bronnen van de Financial Times zegt dat het Witte Huis 'in toenemende mate ongerust' is over de aanvallen op olieraffinaderijen. Een van de redenen is dat een terugval in de Russische export van olieproducten voor stijgende prijzen op de wereldmarkt kunnen zorgen. Rusland is nog altijd een van de grootste exporteurs, ondanks de economische sancties. Hogere brandstofprijzen zouden de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden. 

In Washington is ook bezorgdheid dat Rusland in een reactie op de Oekraïense aanvallen energie-infrastructuur kan vernielen die belangrijk is voor Westerse landen, zoals de oliepijplijn die vanuit Kazachstan door Rusland loopt en vervolgens de wereldmarkt van olie voorziet.

De Financial Times heeft de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad om een reactie gevraagd. Die zegt dat de Verenigde Staten aanvallen op doelen in Rusland 'aanmoedigt noch mogelijk maakt'. Oekraïne wenst niet op het bericht te reageren.

Vicepremier voor Europese en Euro-Atlantische Integratie Olga Stefanisjina bevestigt de Amerikaanse druk, maar zegt dat olieraffinaderijen op het grondgebied van Rusland vanuit militair oogpunt legitieme doelen van Oekraïne zijn. Volgens haar handelt Oekraïne in dit geval volgens de NAVO-normen.

Bron: Financial Times, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: