zaterdag 16 maart 2024

Minister wil dat hulpverleners minder gevaar lopen

Minister Ihor Klimenko van Binnenlandse Zaken wil bekijken of er een manier is om hulpverleners minder risico te laten lopen bij een Russische raketaanval zoals die van gisteren op een woonwijk in de stad Odesa. Het gebeurt namelijk geregeld dat er een tweede aanval komt op het moment dat hulpverleners ter plaatse zijn. 

Er vallen daardoor geregeld slachtoffers onder brandweerlieden, politieagenten en ambulancepersoneel. Er vielen gisteren 21 doden, eerder vandaag overleed nog een brandweerman. Een ambulanceverpleger en een brandweerman overleden ter plekke, zeven hulpverleners raakten. Van de meer dan 70 gewonden liggen er 39 nog altijd in het ziekenhuis. 

Klimenko bracht vanmiddag een bezoek aan de getroffen woonwijk van Odesa, terwijl hij ook overleg had met de hoofden van de Staats-nooddienst, de Nationale Politie, de Nationale Garde en de Grensbewaking over de voortdurende aanvallen. In het afgelopen etmaal waren dat er 400, gericht tegen doelen in tien provincies. 

'Het is duidelijk dat de vijand burgerdoelen aanvalt. Als hulpverleners arriveren en gewonde burgers willen helpen, dan sturen de Russen nog een raket om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, onder onder de burgerbevolking.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: