vrijdag 15 maart 2024

Duitsland staat vurig gewenste Taurus niet af

Oekraïne probeert al maandenlang vruchteloos om Duitse Taurus langeafstandsraketten te krijgen. De Duitste bondskanselier Olaf Scholz heeft zich daar tot nu toe tegen verzet. Hij gaf verschillende redenen waarom hij niet wil dat er Taurus raketten naar Oekraïne gaan. Vrees voor escalatie is er een van. Oekraïne zou kunnen besluiten om er de Russische hoofdstad mee aan te vallen, of de Krimbrug. Ook zouden er Duitse soldaten mee naar Oekraïne moeten. De Taurus heeft een bereik van 500 kilometer en heeft een hoge precisie. 

Maar inspecteur-generaal Carsten Breuer van de Bundeswehr deed er afgelopen maandag niet zo moeilijk over. In een toespraak van twintig minuten voor de defensiecommissie van het Duitse parlement legde hij uit dat de Taurus aangestuurd wordt met een computerprogramma waarover alleen de Bundeswehr kan beschikken. 

Door het programma en de bijbehorende data met Oekraïne te delen, loopt Duitsland risico dat die in verkeerde handen komen. Dat verzwakt de eigen Duitse defensie. Er kan overigens wel een 'afgeslankte' versie aan Oekraïne worden gegeven, die kan dienen als aanvulling op de Britse Storm Shadow raketten. Waarom dat niet gebeurt, is dan weer een raadsel. Breuer's verhaal was voor het Duitse parlement echter voldoende om een motie van de oppositie weg te stemmen. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: