zondag 3 maart 2024

Situatie in achterland van Avdiivka stabiliseert

De situatie bij de dorpen Berditsji, Orlivka en Tonenke stabiliseert. De Russische troepen vielen ook vandaag weliswaar aan, maar het Oekraïense leger
wist de meeste aanvallen af te slaan. Legerwoordvoerder Dmitro Lichovi zegt dat de drie dorpen nog altijd in Oekraïnense handen zijn, maar dat Russen 'op sommige plekken' wat terrein wisten te winnen. Dat kwam volgen Lichovi vooral door de Russische artillerie. 'Als het te gevaarlijk wordt voor onze mensen, dan verplaatsen ze zich naar veiliger plekken.' 

De verdediging wordt bemoeilijkt doordat het leger heeft ingezet op het behouden van het stadje, waar de Russen al sinds 2014 op aasden, en geen sterke verdedigingslinie westelijk van Avdiivka hebben aangelegd. De Russische opmars wordt overigens wel bemoeilijkt door een aantal meren tussen de drie dorpen Berditsji, Orlivka en Tonenke.

Volgens de generale staf hebben de Oekraïense troepen 14 aanvallen op hun posities weten af te slaan bij de dorpen Berditsjie, Orlivka, Tonenke en Nevelske. In de richting van Novopavlivka wisten de Oekraïners 25 aanvallen af te slaan bij Krasnohorivka, Georgiivka, Pobjeda en Novomichalivka. In de richting van Orichiv liepen 4 Russische aanvallen bij Robotinje en ten westen van Novoprokopivka (provincie Zaporizja) op niets uit. 

Het Oekraïense leger besloot zich op 17 februari terug te trekken uit Avdiivka, omdat de bevoorradingsroutes in gevaar kwamen. Een prominente militaire blogger beweert dat de Russen in de maandenlange strijd om Avdiivka 16.000 soldaten hebben verloren. Dat zijn er meer dan de officiële verliezen van het Sovjetleger in Afghanistan. De verliezen 'in de gehaktmolen' van Avdiivka zijn uiteraard niet te verifiëren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: