maandag 4 maart 2024

ISW: Rusland manipuleert bemiddelingspogingen

Rusland gebruikt de bemiddelingspogingen van China en Turkije om de Westerse steun voor Oekraïne verder te ondermijnen. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW). Russische regeringsfunctionarissen blijven er op hameren dat Oekraïne en het Westen niet willen onderhandelen over een staakt-het-vuren. 

De Chinese diplomaat Li Hui sprak in Moskou met de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Galoezin, waarbij beiden constateerden dat het 'onmogelijk' is om over een oplossing voor de oorlog in Oekraïne te praten zonder dat Rusland meepraat en 'er geen oog is voor de Russische veiligheidomgeving'. Daar voegden Galoezin en Li aan toe dat 'ultimatums' en 'gespreksvormen' alleen maar 'schade toebrengen en niet tot een oplossing kunnen leiden'. 

Hiermee wordt duidelijk verwezen naar de gesprekken over president Volodimir Zelenski's vredesplan waarvoor Rusland nog altijd niet wordt uitgenodigd. Die gesprekken zijn dan ook vooral bedoeld om internationale steun te verkrijgen voor het vredesplan. 

Li gaat naar verwachting ook nog praten met Oekraïne en er staan bezoeken op de rol aan een aantal EU-landen.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan zei gisteren tijdens het Diplomatiek Forum Antalya dat hij hoopt dat spoedig begonnen wordt met onderhandelingen met Oekraïne over een staakt-het-vuren. Turkije meent dat 'beide partijen het uiterste hebben bereikt' in militaire zin. 

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei onlangs dat Turkije bereid is om onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wees dit voorstel afgelopen vrijdag overigens af. Tegelijkertijd blijft Rusland signalen afgeven dat het geïnteresseerd is in vredesonderhandelingen, maar dan moeten Oekraïne en de Westerse bondgenoten wel eerst hun bereidheid tonen om concessies te doen. Doen ze dat niet, dan zijn ze volgens Rusland niet geïnteresseerd in een oplossing.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: