dinsdag 5 maart 2024

Regeling vrachtvervoer naar EU wordt verlengd

De Europese
Commissie wil de toestemming met een jaar verlengen voor Oekraïense en Moldavische vrachtvervoerders om zonder de anders noodzakelijke vergunningen naar de Europese Unie te rijden. Voor Oekraïne gelden wel aanvullende bepalingen 'gebaseerd op de opgedane ervaringen', waarbij ongetwijfeld wordt gedoeld op de grensblokkades van de afgelopen maanden in Polen en in mindere mate in Slowakije en Hongarije. 

Boze transporteurs blokkeerden van november tot en met januari grensovergangen vanwege de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Oekraïense transportbedrijven die door lagere lonen voor hun chauffeurs goedkoper kunnen werken dan hun collega's in de Europese Unie. Dat de beperkingen voor de Oekraïense transportbedrijven tijdelijk zijn opgeschort, heeft alles te maken met de oorlog. De Europese Commissie wil de economie in het door de oorlog met Rusland getroffen land zoveel mogelijk ontzien. Dat is ook gelukt: de Oekraïense export is met tweederde gestegen qua volume en met eenderde qua in (geld)waarde.

De regeling geldt tot juni van dit jaar, maar kan dus opnieuw met een jaar worden verlengd. Wel worden aanvullende maatregelen getroffen om het rijden met vervalste papieren tegen te gaan en de Oekraïense vrachtwagens moeten ook aan de Europese veiligheidsvoorschriften voldoen. In het voorstel van de Europese Commissie staat ook dat een uitzondering kan worden gemaakt voor een gebied of land waar sprake is van 'grote onrust'. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: