dinsdag 5 maart 2024

Geslaagde aanval op Russisch schip Sergej Kotov

Het Russische patrouilleschip Sergej Kotov is afgelopen nacht tot zinken gebracht door een aanval van de militaire inlichtingendienst DIU met Magoera V5 drones. De DIU voerde de actie uit in samenwerking met de Oekraïense marine. De Sergej Kotov werd aangevallen in de Oekraïense territoriale wateren bij de Straat van Kertsj. Het is de derde succesvolle actie dit jaar.

Er zouden meerdere doden en gewonden zijn onder de bemanning. Volgens woordvoerder Andri Joesov van de DIU zouden tien ambulances naar de kust zijn gestuurd om gewonden op te halen. 

De pas twee jaar geleden in de vaart genomen Sergej Kotov deed samen met de geleide-raketkruiser Moskva mee aan de aanval op Slangeneiland in februari 2022. Twee maanden later werd de Moskva bij een Oekraïense aanval tot zinken gebracht en afgelopen nacht was dus de Sergej Kotov 'aan de beurt'. De aanval werd uitgevoerd omdat de Russische marine van plan zou zijn om anti-luchtdoelraketten te plaatsen op het patrouilleschip.

Russische nieuwsmedia maakten al melding van Oekraïense aanvallen met raketten en drones op de Krim. De aanvallen leidden er toe dat de Krimbrug meer dan acht uur lang was afgesloten voor het treinverkeer.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: TASS

    Geen opmerkingen: