donderdag 7 maart 2024

Oekraïne wil aanvallen, maar kan het dat ook?

Generaal Oleksandr Pavljoek, de commandant van de Oekraïense grondtroepen, zei gisteren dat Oekraïne van plan is om dit jaar het initiatief te nemen met een nieuw tegenoffensief. Na het mislukken van het tegenoffensief van afgelopen jaar zijn twijfels gerezen of Oekraïne daartoe in staat is, maar het Institute for the Study of War (ISW) ziet wel mogelijkheden, maar schetst tegelijkertijd een somber scenario.

'Rusland kan de plaats, tijd en schaal bepalen waarop gevochten wordt in Oekraïne zo lang als het over de hele frontlijn actief is. Zo kan Rusland Oekraïne dwingen om wapens en mankracht in te zetten voor defensieve acties en krijgt Oekraïne niet de kans om een grote troepenmacht op de been te brengen voor aanvallende operaties', constateren de analisten van het ISW.

Zij vinden het onverstandig als Oekraïne het initiatief langs de hele frontlijn langer dan noodzakelijk over laat aan het Russische leger. Maar dat ligt niet alleen aan Oekraïne, meer nog door het aarzelende optreden van de bondgenoten om meer wapens en munitie te sturen. 

'Deze tekorten zorgen er voor dat de Oekraïense troepen nu zuinig met hun spullen omspringen, omdat ze niet weten in hoeverre ze nog op het Westen kunnen rekenen. Ze moeten kiezen tussen belangrijke tegenaanvallen of zich verdedigen tegen de Russische aanvallers die momenteel het initiatief hebben.'

Bron: ISW, foto: leger Oekraïne

Geen opmerkingen: