maandag 4 maart 2024

Tusk wil EU-verbod Russische landbouwproducten

De Poolse premier Donald Tusk wil zo snel mogelijk een verbod op het importeren van landbouwproducten uit Rusland en Wit-Rusland. Hij zei dit na afloop van een ontmoeting met de Litouwse premier Ingrida Simonyte. Volgens Tusk gaat het niet alleen gaat om het aanscherpen van de sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne en de Wit-Russische samenwerking met Rusland, maar ook om de boeren in Litouwen en Polen te beschermen. 

Zijn Litouwse ambtgenoot Simonyte was het daarmee wel eens, maar pleitte er wel voor om zo'n importverbod voor de hele Europese Unie te laten gelden. 'Anders vindt Rusland toch weer wegen om dit te omzeilen.'

Poolse boeren blokkeren de zes grensovergangen met Oekraïne voor het vrachtverkeer, uit protest tegen het opschorten van de importbeperkingen voor Oekraïense landbouwproducten door de Europese Unie. Maar vrijdag kwam onderzoeksjournalist Michailo Tkatsj van de nieuwssite Oekrajinska Pravda met de onthulling dat raapzaad uit Rusland in Wit-Rusland wordt 'omgekat' en vervolgens als Wit-Russisch raapzaad aan Poolse bedrijven wordt verkocht.

Bron: Oekrajinska Pravda

1 opmerking:

Arno zei

Dus de Polen hebben geen boter op hun hoofd maar raapolie toppunt van hypocrisie daar totdat de Russen voor hun deur staan.