maandag 18 maart 2024

EU stopt 5 miljard in militair steunfonds Oekraïne

De EU-landen hebben een militair hulpfonds opgericht dat uitsluitend is bestemd voor Oekraïne. Ook hebben ze besloten hierin voor dit jaar 5 miljard euro te stoppen voor wapens en militaire training voor Oekraïne. 

De EU-landen hebben maanden gediscussieerd hoe ze de militaire hulp voor Oekraïne willen organiseren. Ze hebben nu definitief gekozen voor een formule waarbij het Oekraïne-hulpfonds onderdeel wordt van een ander fonds, de al bestaande Europese Vredesfaciliteit (EPF). Daaruit werden eerder al wapens aan Oekraïne geleverd.

De EU-landen zijn bovendien akkoord over een ander discussiepunt. EU-landen konden namelijk onder de oude regels van het fonds hun eigen wapens aan Oekraïne leveren en dan bij het EPF de kosten daarvan declareren. Dat leidde tot frustraties. Onder meer konden EU-landen bijvoorbeeld hun eigen oude wapens aan Oekraïne geven en vervolgens hun eigen wapenarsenaal moderniseren van het terugbetaalde EU-geld. Dergelijke terugbetalingen zullen volgens de nieuwe afspraken op termijn worden beperkt.

Het is de EU-landen niet gelukt om, zoals sommige landen wilden, 20 miljard euro voor Oekraïne vrij te maken voor de komende vier jaar. Dat zou Oekraïne meer zekerheid hebben gegeven voor de komende jaren: ieder jaar 5 miljard euro.

Bron: AD

Geen opmerkingen: