maandag 25 maart 2024

Elektriciteitsproductie van DTEK is gehalveerd

Het energiebedrijf DTEK zegt de helft van het
opwekkingsvermogen kwijt te zijn geraakt bij de recente Russische raketaanvallen. Het gaat maanden duren om het netwerk van het grootste particuliere energiebedrijf te herstellen. De omvang van de schade en wat er nodig is om die te herstellen is volgens algemeen directeur Serhi Kovalenko nog steeds niet volledig duidelijk.

De grootste klap die DTEK te verwerken kreeg, was de vernieling van de waterkrachtcentrale Dnipro in de provincie Zaporizja. Van de twee turbines is er een wellicht niet eens meer aan de praat te krijgen, de waterkrachtcentrale werkt nu op een derde van de normale capaciteit. De dam in de Dnipro liep wel schade op, maar er is geen risico op een doorbraak.

Kovalenko zei in een interview op de nationale televisie dat elders in het land veel schade is aangericht aan elektriciteitscentrales in het hele land, terwijl ook veel transformatorstations zijn vernield. In Odesa was de stroomvoorziening weliswaar hersteld, maar afgelopen nacht waren er nieuwe Russische aanvallen met drones waardoor delen van de stad nu zonder elektriciteit zitten. Er zijn volgens de ceo van DTEK stroomonderbrekingen om de schade te kunnen herstellen.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: