dinsdag 5 maart 2024

KPRF wil na 71 jaar onderzoek naar Stalin's dood

De Russische communistische partij KPRF heeft het Openbaar Ministerie en de staatsveiligheidsdienst FSB gevraagd om onderzoek naar de mogelijkheid dat Westerse geheime diensten betrokken waren bij de dood van Jozef Stalin. De beruchte Sovjetleider overleed op 5 maart 1953, officieel als gevolg van een hersenbloeding.

'Er zijn veel getuigenissen van Stalin's tijdgenoten waarin wordt uitgegaan van een mogelijke vergiftiging door Westerse geheim agenten', aldus KPRF-voorzitter Sergej Malinkovitsj in een interview met het Russische staatspersagentschap RIA Novosti. Er is inderdaad veel onduidelijkheid rond de dood van de Sovjetleider. Lavrenti Beria, oprichter van de NKVD (voorloper KGB en FSB), zou hem vergiftigd hebben nadat hij gehoord had dat Stalin hem uit de weg wilde ruimen. 

Na zijn dood werden de standbeelden van Stalin overal in de Sovjet-Unie van hun sokkels gehaald, maar onder de huidige president Vladimir Poetin verschijnen steeds meer standbeelden van de vroegere Sovjetleider in de openbare ruimte. De communistische partij legt vandaag op de 71e sterfdag bloemen bij een buste van Stalin die de dood van miljoenen Oekraïners (en Russen) op zijn geweten heeft.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: De Morgen

Geen opmerkingen: